Copyright © Henk Filippo 2013. Ontwerp en webdesign Henk Filippo | All rights reserved

                       UwCampergids.nlBezoek mijn website met outdoor-reizen:

Zeekajakken

Langlaufen

Bergwandelen

camperreis Abruzzen, Italië  - 2015

14 daagse Camperrondreis met wandelingen en excursies

“Genieten van natuur en cultuur in de Abruzzen, het groene hart van Italië”

Voor camperaars die houden van cultuur, natuur en wandelen wordt in juni 2015 voor de 2e keer een sportieve camperrondreis georganiseerd door de Abruzzen, met wandeltochten en excursies in de nationale parken van Gran Sasso, Majella en Abruzzo.  Deze reis wordt begeleid door Italiëkenner en reisgidsenauteur Henk Filippo.

Reisinformatie - deze reis is een herhaling en verbetering van de reis uit 2014

soort reis - ideale mix: groepsreis - individuele vrijheid

Deze rondreis is voor camperaars (equipes van 1, 2 of meer personen) met eigen camper of huurcamper. De reis vormt een combinatie van reisdagen en wandel- of excursiedagen.

Veel camperaars zijn gesteld op hun vrijheid. Tijdens de reisdagen maken we prachtige ritten door de Abruzzen, rijden we niet achter elkaar aan, maar individueel van A naar B. Wel is er de mogelijkheid om onderweg met elkaar af te spreken voor een gezamenlijke lunch, excursie of wandeling.

’s Avonds komen we bijeen op een mooie camping of camperplaats, waar we meestal 2 nachten verblijven. Tijdens de wandeldagen kan men meedoen aan de wandeltochten en excursies die door de leiding worden georganiseerd (maar het staat de deelnemers ook vrij om de tijd naar eigen inzicht te besteden of een rustdag te nemen).

Op deze manier zien we veel van de Abruzzen, maar is er ook voldoende tijd om te wandelen en in alle rust van de natuur te genieten. Ook is er een goede balans tussen de gezelligheid van een groepsreis en individuele vrijheid. Iedere avond worden er op de camping tips gegeven voor de volgende dag.

voor wie is deze reis?

De reis staat open voor camperaars met een sportieve instelling en belangstelling voor wandelen en natuur, maar ook voor cultuur en geschiedenis. De meeste wandelingen vallen in de categorie ‘lichte tot middelzware bergwandelingen’. Afhankelijk van wensen en conditie van de deelnemers, kan soms worden gekozen uit een kortere variant.

met welk type camper kan ik mee

Deze reis is in 2014 gehouden met zeven VW-California buscampers. Hoewel de reis open staat voor alle soorten campers is een camper tot maximaal 7 m aan te raden. Wie een grotere camper heeft moet er rekening mee houden soms een andere weg te moeten rijden over bredere wegen.

campings,  wild kamperen

Onderweg staan we afwisselend op comfortabele campings of op plaatsen, die zijn uitgekozen om hun kleinschaligheid en soms de mogelijkheid om er uitstekend te kunnen eten (zogenaamde ‘Agriturismo met camping’). Een enkele keer kamperen we ‘wild’ (zonder voorzieningen) vanwege de unieke ligging hoog in de bergen of midden in een schitterend natuurgebied. Hiervoor is toestemming geregeld bij de autoriteiten van de nationale parken. Halverwege de reis brengen we een dag door op een camping aan zee, zodat we even heerlijk kunnen bijkomen aan het strand.

eten & drinken

Tijdens de reis is een aantal maaltijden (1e dag, slotdiner) inbegrepen. De overige dagen kunt u kiezen of u zelf kookt, of ergens in een van de vele restaurantjes gaat eten. U dient altijd zelf voor uw ontbijt en lunch(pakket) te zorgen.


gebied

In het hart van Italië (ter hoogte van Rome) ligt de regio Abruzzo. Het wordt met recht ‘Il cuore verde’, het ‘groene hart’ van Italië genoemd: Abruzzo bezit maar liefst vier nationale parken en natuurreservaten – Parco Nazionale d’Abruzzo, Parco Nazionale del Gran Sasso e Monti della Laga, Parco Nazionale della Majella en het Parco Regionale Velino-Sirente. Samen zijn deze gebieden goed voor 3600 km2 beschermde natuur. De Abruzzen bestaan grotendeels uit bergen, met een groot aantal toppen van meer dan 2000 meter hoog. In het massief Gran Sasso d’Italia bevindt zich de Corno Grande (2912 m), de hoogste top van de Apennijnen.

wandelen & natuur

Wandelaars en natuurliefhebbers kunnen tijdens deze reis hun hart ophalen. Je vindt in de Abruzzen heel wat stille paden in schitterende, vaak afgelegen berggebieden. Uw reisleider kent de mooiste wandelingen en begeleidt tijdens deze reis de tochten. Met een beetje geluk zien we op onze tochten gemzen en steenbokken. Ook is er een kleine kans om beren te observeren (verrekijker meenemen!).

geschiedenis & cultuur

Ook geschiedenis en cultuur worden niet vergeten: De Apennijnen zijn bezaaid met ruïnes, versterkte dorpen, middeleeuwse burchten, kastelen en historische wegen. Aan de voet liggen steden met centra uit de Middeleeuwen of Renaissance. Wandelend door de Apennijnen kom je langs kapellen, kloosters of kluizenaarsverblijven.

Tijdens deze reis worden enkele excursies en wandelingen gemaakt naar de Romeinse ruïnes van Peltuinum, de kastelen Rocca Calascio en door de (na de aardbeving deels weer herstelde) historische binnenstad van L’Aquila. Verder komen we door enkele schitterende dorpen die op de lijst staan van ‘I borghi piu belli d’Italia’ (de mooiste dorpen van Italië): Santo Stefano di Sessania, Castel del Monte, Pacentro, Villalago, Scanno en Opi.

Programma

dag 1 - (vrijdag en) zaterdag 20 juni - heenreis (op eigen gelegenheid)

Zaterdagavond aankomst op agriturismo-camping in de buurt van L’Aquila (eenvoudige camping met goed restaurant) 19.00 uur welkomstdiner.

dag 2 - zondag 8 juni - wandeltocht

Wandeling door heuvelland en de hoogvlakte van Navelli langs de Romeinse ruïnes van Peltuinum en Romaanse kloosterkerk en het kasteel van Bominanco (16 km, 5 uur). Overnachting agriturismo-camping L’Aquila.

dag 3 - maandag 22 juni reisdag (100 km) met korte wandeling

’s Ochtend excursie naar de Grotte di Stiffe. Daarna een rit naar het parco regionale Sirente-Velino en ‘wild’ kamperen op de hoogvlakte Prato del Sirente; onderweg eventueel een wandeling naar het zomerdorp Pagliare di Tione.

dag 4 – dinsdag 23 juni - reisdag met korte wandeling (ca 85 km)

Rit naar Pescasseroli in het parco nazionale d’Abruzzo. Onderweg kan een bezoek gebracht worden aan het kasteel van Celano. Wild kamperen bij het verlaten dorp Gioa Vecchio. Vanaf dit punt hebben we kans om (met verrekijkers) beren te observeren en maken we een korte wandeling.

dag 5 - woensdag 24 juni - ½ reisdag (40 km) met wandeling

Rit door het parco nazionale d’Abruzzo, met onderweg bezichtiging van Pescasseroli, vestingstadjes Opi en Civitella Alfedena. Eventueel een wandeling onderweg bij Pescasseroli (2 tot 4 uur).  Overnachting camping bij Barrea.

dag 6 - donderdag 25 juni - wandeltocht

Lange bergwandeling vanaf de Vallei van Campitello naar de Monte Meta (2242 m), een van de hoogste bergtoppen van het parco nazionale d’Abruzzo. Op deze wandeling maken we kans om gemzen te zien. Overnachting camping Barrea.

dag 7 - vrijdag 26 juni - reisdag (100 km)

Een prachtige rit over de passo Godi en de kloof van Saggitario naar het bergmassief Maiella. Onderweg bezoeken we het beroemde dorp Scanno en maken een wandeling naar het vestingdorp Castrovalva. Via Sulmona rijden we naar de Maiella. Overnachting camping bij Caramanico.

dag 8 - zaterdag 27 juni - wandeltocht

Wandeling door de kloof van de Rio Orfento; overnachting camping bij Caramanico.

dag 9 - zondag 28 juni - korte rit (40 km) en wandeltocht. Rit naar het dorp Roccamorice en wandeling naar de kluizenaarsgrot van San Bartolomeo; verder naar passo Lanciano en spectaculair ‘wild’ kamperen op 1900 meter hoogte bij rifugio Pomillio.

 dag 10 - maandag 29 juni  - wandeltocht en korte reisdag (50 km)

Wandeling over de spectaculaire bergkammen van de Majella en aan het eind van de middag met de camper afdalen naar het kuststadje Ortona aan de Adriatische Zee. Overnachting op een camping aan zee.

dag 11 - dinsdag 30 juni - wandeltocht/rustdag

Mogelijkheid voor een kustwandeling naar Punta Aderci (op eigen gelegenheid). Men kan ook kiezen voor een rustdag aan zee, of een bezoek aan Pescara. ‘S Avonds bezoek aan een wijngaard en wijnproeverij. Overnachting Ortona.

dag 12 - woensdag 1 juli - reisdag (100 km) met excursie

Een rit via Chieti of Pescara naar het nationale park Gran Sasso d’Italia. Overnachting op camping bij het historische Santo Stefano di Sassania.

dag 13 - donderdag 2 juli - wandeltocht

Wandeling vanaf de camping over hoogvlaktes naar het kasteel van Calascio, het hoogste kasteel van de Abruzzen. Overnachting Santo Stefano.

dag 14 - vrijdag 3 juli - wandeltocht

Schitterende afsluitende korte of langere bergtocht langs de voet van de Gran Sasso d’Italia boven de hoogvlakte Campo Imperatore. Overnachting camping Santo Stefano en slotdiner.

reisvoorwaarden   

datum   20  juni t/m 3 juli 2015

aantal deelnemers: minimaal 5 equipes, maximaal 10 (een equipe is een camper met 1 tot 4 personen); bij minder dan 5 equipes wordt overlegd of de reis toch kan doorgaan, eventueel wordt dan een toeslag gevraagd.

(Voorlopige) prijzen

De reissom is inclusief:


De reissom is exclusief:

begeleiding

Deze camperreis met wandelingen wordt begeleid door Henk Filippo. Henk reist in een VW-California camperis en is ervaren reisleider en auteur van wandelgidsen (hij schreef wandelgidsen van de Italiaanse Alpen en de Apennijnen) en kent alle wandelingen en te bezoeken gebieden. De reisleider zal u behulpzaam zijn met de communicatie in het Italiaans. Voor uw veiligheid heeft de leiding altijd een EHBO-set en een mobiele telefoon mee.

Voorbespreking

Circa 2 maanden voor vertrek wordt u uitgenodigd voor een informatieve voorbespreking (een avond), waar wordt ingegaan op het gebied (landschap, natuur, cultuur), het programma, het kamperen, etcetera.

aanmelding en boeken

U kunt zich voor de reis aanmelden door het formulier op de website in te vullen of een e-mail te sturen naar info@uwcampergids.nl. Een voorlopige aanmelding voor de reis blijft 2 weken geldig. U ontvangt een bevestigingsmail van uw aanmelding en een verzoek om een aanbetaling te doen van € 100 per persoon, waarmee uw opgave definitief wordt. Voor het resterende bedrag ontvangt u een rekening, die u uiterlijk 2 maanden voor vertrek dient te betalen. Uiterlijk 2 maanden voor vertrek ontvangt u ook de overige reisinformatie: adressen van campings, een paklijst en de routebeschrijvingen van de heenreis.

annuleringsvoorwaarden

Bij onvoldoende deelnemers of andere onvoorziene omstandigheden kan de reis worden geannuleerd. U ontvangt dan de volledige reissom retour. Bij annuleren door een deelnemer gelden de volgende voorwaarden:

Voor vragen over deze reis kunt u contact opnemen met Henk Filippo, die deze reis organiseert